Hoppa till innehåll
Hem » Blogg » Historiskt höga elpriser

Historiskt höga elpriser

ledslingor är effektiva

Under nuvarande höst har elpriserna nått historiskt göra priser upp över 8kr /kwh vissa tider på dygnet. Visst, vi hade dessa pristoppar redan under januari och februari i år men skillnaden är ändå väsentlig då genomsnittpriset under oktober och november i främst område 4 nått nya höjder. Snittpriset för december för samma område ser dessutom ut att gå mot närmare 5kr/kwh och till det tillkommer både moms, skatt och en transferavgift. Vi pratar alltså snarare om en verklig kostnad på 8kr/kwh, dvs 8-10 gånger dyrare än det ”normala” . En kostnad som slår hårt för de allra flesta och gräver en stort hål i ekonomin. Till det höjda räntor och öka drivmedelkostnader.

Vad göra för att spara på elen?

Vi får dagligen en massa samtal om hur man ska göra och tänka för att spara på elen. Det är inte alltid så lätt då många elektriska prylar som kylskåp, frys, tvättmaskin etc som är viktiga också är stora konsumenter av el. Det finns dock några tips för att säkra sina kostnader och här nedan presenterar vi några av dessa.

  • Sänk frysen till -15 grader istället för standard på -18.
  • Se över så att tätningslister i dörrar och fönster är bra
  • Sänka inomhustemperaturen ett par grader
  • Undvik att använda torktumlaren
  • Tvätta allt full maskin med tvättmaskinen
  • Full diskmaskinen ordentligt
  • Släng i alla rum när du inte är där
  • Använd inte köksfläkten mer än nödvändigt

Som du ser så finns det en del att göra för att få ner förbrukningen. Många gånger gäller bara att ändra en del på sina vanor och rutiner så kommer förbrukningen att går ner.

Använd LED till all belysning

Julen närmar sig och många oroar sig för att ha på julbelysning men du kan vara lugnt. Så länge du använder moderna och effektiva lampor i form av LED så är det inte fara. En bra ledslinga förbrukar nämligen inte mer än några watt i timmen och du kan ha på en sådan i flera veckor och motsvarar då mindre än en omgång med tvättmaskinen.

Nu hoppas vi att du fått några praktisk och användbara råd och tips inför stundande julfirande och att det trots allt ska kunna få lite ljus och glädje med släkt och vänner. Passa på och njut av ledigheten och umgås med vänner och kära.

God jul från oss på Energilogik.se